2011 m. birželio 6 d.

Kada ir ką vaikai turėtų žinoti apie pinigus


Pinigai verčia pasaulį suktis ratu, tačiau tarp šiuolaikinio jaunimo šis posakis dažnai yra suprantamas  neteisingai.  Tėvams reikia apsispręsti, ar palikti vaikus klysti ir mokytis sunkiuoju būdu kaip tvarkytis su pinigais, ar vis dėlto informuoti vaikus apie pagrindinius elgesio su pinigais principus. Geriausiu atveju, nors dažnai taip nėra, pagrindinių asmeninių finansinių principų, tėvai turėtų mokyti vaikus dar  ankstyvoje vaikystėje. Štai keletas bendrų patarimų, ką ir kada reikia mokyti savo vaiką.
Supažindinkite su biudžetinės sandaros pagrindais
Vaikai nuo dviejų iki keturių metų
Šiuo laikotarpiu vaikai pradeda kalbėti ir jau gali suprasti, kas yra pinigai. Nors jie negali suprasti pinigų ekonominės vertės, tačiau tai yra puikus metas vaiką supažindinti su monetų (piniginių vienetų) pavadinimais. Tėvai taip pat turėtų paskatinti vaikus atsakingiau žiūrėti į pinigus ( nuo trejų metų), prašydami jų nedėti į burną, bei plautis rankas po sąlyčio su pinigais.
Vaikai iki mokyklinio amžiaus bei darželinukai (nuo keturių iki šešių metų)
Šiuo laikotarpiu galima pradėti mokyti vaiką, kaip reikia elgtis su pinigais. Be to, padėti vaikams išsiaiškinti kiekvieno banknoto vertę. Geriausias būdas juos to išmokyti yra žaisti parduotuvę ( vaidinti pardavėjus ir pirkėjus, kad suprastų kaip pirkti, parduoti ir kada reikia sulaukti grąžos). Šiame amžiuje vaikai turi suprasti, kad pinigai turi vertę. Jeigu vaikai pradeda prašyti pirkinių prie kasos, nors dar yra nesumokėta, reikia išaiškinti, kad jie daiktą galės pasiimti tik už jį sumokėjus. Šiuo laikotarpiu tėvai turėtų paskatinti vaikus taupyti, pavyzdžiui, gimtadienio ar kitomis progomis gautus pinigus atidėti, kad vėliau nusipirktų norimą brangesnį daiktą.
Pradinukai
Šiuo laikotarpiu vaikai jau mokosi matematikos pagrindų, ir turi suvokti monetų bei banknotų tikrąją vertę. Šiuo amžiaus tarpsniu taip pat rekomenduojama pradėti duoti dienpinigius, pavyzdžiui po 25-50 centų. Jei vaikai prašo daugiau dienpinigių, jie turėtų būti paskatinti imti iš savo sutaupytų pinigų, ar net gi paprašyti prisidėti prie apsipirkimų, pavyzdžiui, jei nori saldumynų ar kitų niekučių. Banknoto vertės suvokimą galima lavinti pačioje parduotuvėje, kai vaikui reikia surasti prekių už banknoto vertę, ir vėliau leisti prie kasos jam pačiam sumokėti, tai yra vienas iš būdų išmokyti vaiką gyvenimiškos patirties. Vaikus taip pat reikia pradėti mokyti rūšiuoti pinigus, pavyzdžiui, į tris kategorijas: išlaidų, taupymo bei labdaros.
Dešimtmetėje mokykloje
Šiuo laikotarpiu vaikai puikiai supranta, kad už pinigus galima nusipirkti viską ko nori. Jie pradeda uždavinėti sudėtingesnius klausimus susijusius su pinigais. Mokesčių apmokėjimai, minimalaus darbo užmokestis, nedarbas ir kitos sudėtingesnės ekonominės temos yra diskutuojamos aplink juos ir tėvai turėtų pasinaudoti galimybe jiems šiuos dalykus išaiškinant, kol jiems tai yra įdomu ir aktualu. Vėliau šios temos gali pradėti juos gąsdinti ir jie gali atsiriboti nuo finansinio švietimo. Šiuo laikotarpiu vaikai gali pradėti mokytis apie kreditinių kortelių, paskolų bei nekilnojamo turto privilegijas bei pavojus. Tik nereikia aiškinti sudėtingai, reikia paprasta buitine kalba išaiškinti skolinimosi ir palūkanų reikšmes, kad vaikas suvoktų skolos grąžinimo atsakomybę.
Vidurinėje mokykloje
Daugelis paauglių mokykloje išmoks keleto pagrindinių gyvenimiškų finansinių principų bei apskaitos ypatybių, tačiau tie, kurie nebus pasirinkę šių disciplinų, tėvai turėtų padėti įsisavinti šią informaciją. Be pagrindinių taupymo, paskolų, sąskaitų, darbo suvokimo, vaikai taip pat turėtų išmokti išrašinėti čekius bei pasitikrinti sąskaitas rankiniu būdu, ne tik su kompiuterinėmis programomis.
Koledžas – Kolegija
Šiame gyvenimo tarpsnyje, studentai jau užsitikrinę finansavimą (dažniausiai tėvų pagalbą) už aukštąjį mokslą, automobilį ar gyvenamą plotą. Tačiau jei tėvams atrodo, kad jų vaikas visiškai kontroliuoja savo finansinius reikalus, geriau yra patiems įsitikinti, patikrinant jį kas kelius mėnesius ar panašiai. Geriausias būdas yra paklausinėti apie jo sąskaitas, gal jis turi kokių vėluojančių apmokėjimų ir ar supranta naujų įstatymų svarbą apie kreditus ir kredito gražinimą. Venkite laiduoti už savo vaiką, jei jis yra neapsimokėjęs sąskaitų. Todėl, kad jis turi išmokti būti atsakingas už savo padarytus veiksmus.
Paskutinis patarimas tėvams
Tėvai turi rimtai žiūrėti į savo vaiko finansinį paruošimą. Jeigu dėl savo vaiko finansinio raštingumo jūs tikrai esate susirūpinę, dar kartą peržvelkite visus patarimus, kurie jums leis geriau jį paruošti.

Šaltinis:  Pinigų karta

Komentarų nėra:

 
Blog Design by Ammupappa